Добре е да знаете

Какво е добре да знаете за работата в чужбина и в Холандия

Работата в друга държава е голямо решение, което не бива да се предприема лекомислено. Друга страна със собствена култура и начин на живот е голямо предизвикателство и наистина трябва да помислите за това добре, преди да се качите в автобуса или самолета и да тръгнете за работа в чужбина.

Въпреки това можем да ви уверим, че не сте първият, който отива да работи там. Много други вече работят в чужбина. В Холандия има приблизително 750 000 работници от други страни. Някои вече живеят в Холандия, а други работят и пътуват по фиксирани схеми за пътуване между родината и работата си. Това не е за нищо. Има някои неща, които правят работата в Холандия много привлекателна:

Заплащане

В Холандия има минимална фиксирана заплата от 12,12 евро (съгласно 2023 г.) на отработен час за всички над 21 години. От 2024 г. тя ще бъде 13,27 евро на отработен час. Средната нетна заплата за 4 седмици по 40 часа е между 1 200 € и 1 450 €, платени по вашата банкова сметка. Разходите за данъци, здравни осигуровки и жилище в този случай вече се приспадат от заплатата.

Регламенти за работа

Има няколко контролиращи институции, които да регулират работата с чуждестранни работници през агенциите по заетостта. Има институция (NEN-4400), която да гарантира, че всеки получава справедлива заплата. Това означава, че един чуждестранен работник, трябва да печели същото, като роден холандски работник, който върши същата работа. Всички работодатели, с които работим, притежават такъв сертификат.

SNF сертификати

Има и правителствена институция, която проверява дали условията на живот на чуждестранните работници са в съответствие с разпоредбите. Ние от Евро Pаботи работим само с агенции, които притежават така наречените сертификати за SNF за настаняване на своите служители.

Здравна застраховка

Когато работите в Холандия, сте задължени да имате здравно осигуряване. За това се грижи работодателят, за който работите. Разходите за такава застраховка, в повечето случаи, се приспадат от заплатата.

Настаняване

За настаняването на чуждестранните служители се грижат агенциите по заетостта. В повечето случаи, ще живеете с други работници от същата компания. Разходите за жилище, в повечето случаи, се приспадат от заплатата.

Фискални правила

В Холандия има някои интересни фискални правила за чуждестранните работници.

След всичко това е много важно да имате предвид, че:

Предимно заплатата се изплащат на всеки 4 седмици, но в някои случаи, това може да стане и по-рано. Така че, когато пристигате за работа в Холандия, уверете се, че имате достатъчно средства, за да осигурите основните си нужди през първите седмици, след като плащането ще бъде на по-късен етап.

Ако по някаква причина, няма съвпадение между вас и бъдещите ви работодатели, уверете се, че винаги имате достатъчно средства, за да се върнете у дома. Евро Pаботи, в повечето случаи, може да ви осигурят друга работа в Холандия, но няма как да бъде гарантирано на 100%.